Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Składniki
- 5 śliwek (najlepiej niezbyt dojrzałe renklody)
- 230 g mąki pszennej
- 113 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 170 g cukru
- 50 g kakao
- 1 jajko (rozmiar L)
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować.
Uwagi:
Renklody to owoce bardzo wodniste. Lepiej wybrać jeszcze zielone, niezbyt dojrzałe sztuki. Można również wykorzystać inną odmianę śliwek np. węgierki.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, odstawić na bok. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko, kakao, ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia składników. Do powstałej masy dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z mlekiem i miksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę przelać do tortownicy, wyrównać i wyłożyć śliwki rozcięciem do góry (nie wciskać). Piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Można też posypać cukrem pudrem.