Blok waniliowy
Składniki
- 300 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g suszonej żurawiny
- 80 g pistacji
- 12 herbatników
- 120 g masła
- 0.33 szklanki cukru
- 0.75 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.