Borówkowy sernik na zimno
Składniki
- 200 g pełnoziarnistych ciasteczek
- 100 g masła
- 300 g mrożonych borówek
- 2.5 łyżki żelatyny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 ml śmietany kremówki
- 400 g kremowego serka typu Philadelphia
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Ciastka kruszymy w blenderze ale nie na drobny pył, gdzieniegdzie mogą być grubsze kawałki.
Masło rozpuszczamy, wlewamy do ciasteczek i mieszamy.
Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy i napełniamy ją masą ciasteczkową, dno i i troszkę boki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Ser, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny ucieramy
do otrzymania puszystego kremu.
1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w łyżce gorącej wody.
Do przestudzonej dodajemy łyżkę masy kremowej, mieszamy i wlewamy do reszty masy. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszany.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na około 2h do lodówki.
Po tym czasie miksujemy rozmrożone borówki z 2 łyżkami cukru.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżce wody.
Do przestudzonej dodajemy łyżkę musu borówkowego, mieszamy i wlewamy do reszty.
Całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy po schłodzonej masie serowej.
Wkładamy na około 4h do lodówki.
Przechowujemy w lodowce.