Czekoladowa tarta z owocami
Składniki
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 35 g kakao
- 2 zółtka
- 300 g serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu
- 400 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtko i kakao. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę na tartę (24 cm), dokładnie dociśnij i odetnij nadmiar z boków. Przed pieczeniem na cieście połóż folię aluminiową i obciąż suszonym groszkiem lub cieciorką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj na złoto przez 15-20 minut. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Opakowanie budyniu waniliowego przygotuj na bazie 400 ml mleka. Kiedy budyń wystygnie zmiksuj go z mascarpone. Upieczone ciasto napełnij kremem.
Na koniec udekoruj owocami sezonowymi. Smacznego!