Ciasto cytrynowe
Składniki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 cytryna
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować podłużną foremkę (najdłuższa to 25 cm!) i wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać mąką.
Krok 2
Cukier i jajka zmiksować na białą, gładką masę. Sparzyć cytrynę i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach skórkę (tylko tą żółtą część) - i dodać do masy. Dodać miękkie masło i poczekać, aż połączy się z masą jajeczną. Wtedy wycisnąć z cytryny sok i pozostawić ok 2 łyżek - resztę też dolać do masy. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodawać, tak aby zdążyły połączyć się składniki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji lub dla odmiany - jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
Krok 3
Lukier: pozostawiony sok z cytryny energicznie wymieszać z cukrem pudrem, aż powstanie gęsta, ale jednolita masa.
Krok 4
Piec na środkowym poziomie ok 40-45 minut.
Po upieczeniu na ciepłe jeszcze ciasto wylać lukier.