Dyniowe pączki z dziurką
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 80 g cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 240 g maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g pieczonej i zmiksowanej dyni
Polewa karmelowa
- 2 łyżki stopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 80 g śmietany kremówki
- 95 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj foremkę do donatów masłem.
Krok 2
Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre.
Krok 3
Stopniowo przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Krok 4
Przełóż ciasto do foremki - 3/4 wysokości wgłębienia.
Krok 5
Piecz przez 10-14 min. Donaty powinny być lekko zarumienione
Krok 6
Teraz pora na polewę
Krok 7
W małym garnuszku z grubym dnem zagotuj cukier, mało i sól
Krok 8
Kiedy cukier i masło się połączą dodaj śmietanę i cukier puder - gotuj przez 1 - 2 min.
Krok 9
Ostudzone donaty zanurz do połowu w polewie i odstaw na kratkę polewą do góry - można posypać kruszonymi orzechami