Ciasto twarogowe
Składniki
- 3 jabłka
- marchewka
- 0.25 selera korzeniowego
- 6 jajek
- 250 g kaszy jaglanej
- 250 g twarogu
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
- rodzynki
Przygotowanie:
Krok 1
Oddzielić białka od żółtek. Przełożyć do osobnych misek, do każdej dodać po 2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać półtłusty biały ser do żółtek i wymieszać.
Krok 2
Jabłka, marchew i selera obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Krok 3
Do masy serowej dodać ugotowaną kaszę, jabłka, marchew i seler, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser, dodać garść rodzynek i wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, i wysmarowaną masłem. Piec 35–40 min w temp. 170–180 st. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki i wyłożyć na talerze.