ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 130
Porcje: 1
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

nadzienie

  • 39 g czerwonej porzeczki
  • 30 g czarnej porzeczki
  • 1 szt laska wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 50 g malin
  • 50 g agód
  • 50 ml rumu

ciasto

  • 370 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 szczpyta soli
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 szt żółtko
  • 2 szt jajka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie owoce umyć i oczyścić. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, miód, nasiona oraz laskę wanilii i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną gęstnieć, dodać rum. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową konfiturę pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Ciasto: w rondelku umieścić ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie do misy robota przesiać mąkę, a następnie dodać wyrośnięte drożdże, 1 jajko, żółtko, masło, sól, oraz pozostały cukier. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy i rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypując lekko mąką) na długi prostokąt i posmarować warstwą przygotowanej konfitury. Ciasto zwinąć ciasno w rulon zaczynając od dłuższego boku. Zlepić dokładnie brzegi. Zawinięte ciasto przekroić wzdłuż ostrym nożem pozostawiając u góry nienacięty margines tak by powstały dwa sploty. Następnie obie części ciasta zapleść w warkocz a na koniec skręcić w ślimaka. Końce ciasta dokładnie skleić. Całość wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnika, przykryć (dużą miską pozostawiając od spodu dopływ powietrza) i odstawić na 25-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×