bezglutenowy placek ze śliwkami
Składniki
ciasto
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru pudru
- 130 g masła
- 1 szt żółtko
nadzienie
- ok. 300 g miękkich śliwek
- cukier brązowy
- cynamon
- kardamon
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 20 cm. Resztę ciasta pozostawić do przygotowania kratki. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, zasypać cukrem oraz przyprawami i odstawić na kilka minut. Następnie wyłożyć na wystudzony, kruchy spód. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę na śliwkach. Paski surowego ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut.