Leśny mech
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 ml kremówki
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- owoc granatu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 1 godzinę lub do tak zwanego “suchego patyczka”. Studzimy.
Krok 2
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu.