Ciasto Katarzynka
Składniki
- 1 biszkopt jasny z 7 jaj
- 3 opakowania pierników Katarzynek bez polewy (po 6 szt w opakowaniu)
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 500 ml mleka
- 25 dkg masła
- 660 ml powideł śliwkowych domowych
- 1 polewa z gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Upieczony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi. Nałożyć na to pierniki.
Krok 2
Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka i rozpuszczonym w tymże mleku maśle. Wylać gorący budyń na pierniki,rozsmarować.
Krok 3
Nakryć drugą warstwą biszkoptu. Polać polewą czekoladową.U mnie rozpuszczona w niedużej ilości mleka gorzka czekolada. Przechowywać w lodówce.Podawać należy najlepiej drugiego lub trzeciego dnia.Ciasto jest wtedy wilgotne i przepyszne.