Mocno orzechowy sernik z kremem z orzeszkami i kajmakiem
Składniki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów nerkowca
- 8 szt migdałów
- 70 ml mocno zaparzonej kawy
- 1 kg twarogu półtłustego
- 150 g dobrego masła
- 5 szt jajek
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych
- 5 łyżek kajmaku
- 1 łyżka budyniu krówkowego
- 1 szt pomarańczy
- 1 szt cytryny
- 200 g orzeszków ziemnych solonych (100g) i niesolonych (100g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 10 g oleju
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
krem z orzeszków: do blendera wrzucić wszystkie orzeszki, cukier, dodać olej. Rozdrobnić na najwyższej mocy. Krem przełożyć do małej miseczki, schłodzić, aby krem stężał.
Krok 2
spód sernika: wszystkie rodzaje orzechów oraz migdały zblendować na drobno, dodać kawę, można dodać odrobinę cukru. Taką masą wylepić tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.
Krok 3
sernik: margarynę utrzeć na puch, powoli dodawać zmielony twaróg, miksować z 2 łyżeczkami kajmaku, dodawać po jajku. Zetrzeć skórkę z cytryny i z pomarańczy. Dodać krem z orzeszków ziemnych oraz budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać na podpieczony spód. Piec 60minut w 170C. Studzić w otwartym piekarniku.
Krok 4
polewa: w rondelku podgrzać 3 łyżki kajmaku z 2 łyżkami mleka. Polać wystudzony sernik. Udekorować dowolnie.