Ciasto radomianka
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 220 g cukru
- 100 g margaryny
- 6 łyżeczek kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0.75 szklanki mleka
Krem
- 250 g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 170 g śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Radomianka ciasto:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy. Następnie dodajemy żółtka po jednym, nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Na koniec ubijamy białka i mieszamy je delikatnie z powstałą wcześniej masą. Masę wylewamy blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni na około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto należy poziomo przekroić na 2 części.
Krok 2
Radomianka krem:
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany 18%, cały czas miksując. Dla aromatu możemy dodać cukier waniliowy.
Krok 3
Na sam koniec można polać polewą czekoladową. Smacznego :)