Ciasto czekoladowe z migdałami

Dodany przez: mlem (więcej moich przepisów)

Czekolada, czekolada.... Pewnie każdy ją zjada…. Podnosi nam endorfiny i po niej mamy weselsze miny. Na smutki jest idealna, na osłodzenie życia genialna. Dlatego warto czasem skusić się na takie słodkości, które dodadzą nam mnóstwo radości. Życzę smacznego - słodkiego :)
Obejrzane: 271
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 100 g migdałów w kostce,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 170 g masła,
  • 3 szt jajka,
  • 220 g cukru białego,
  • 0.5 łyżeczki płaska soli,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,

ponadto:

  • 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 1 łyżka kakao.
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę na ciasto dzielimy na kawałeczki i rozpuszczamy z masłem
w kąpieli wodnej. Często mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Suche składniki: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 min na najwyższych obrotach na kogel mogel. Dolewamy stopniowo czekoladę z masłem i powoli mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy migdały i mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C (dolny poziom).
Pieczemy ok. 35 – 40 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

Krok 2

Czekoladę półgorzką dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy ok. 35 cm i rozsmarowujemy na nim rozpuszczoną czekoladę. Pozostawiamy na chwilę do lekkiego stwardnienia, a następnie jeszcze miękką przekładamy razem z papierem na wierzch ciasta, boki lekko dociskamy (papieru nie ściągamy).
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 20 mim i powoli ściągamy papier. Jeśli czekolada przykleja się do papieru, należy jeszcze na chwilę włożyć ciasto do lodówki.

Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i posypujemy kakaem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×