Ciasto czekoladowe z migdałami
Składniki
na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
- 100 g migdałów w kostce,
- 100 g mąki pszennej,
- 170 g masła,
- 3 szt jajka,
- 220 g cukru białego,
- 0.5 łyżeczki płaska soli,
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
ponadto:
- 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao,
- płatki migdałowe do dekoracji,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę na ciasto dzielimy na kawałeczki i rozpuszczamy z masłem
w kąpieli wodnej. Często mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Suche składniki: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 min na najwyższych obrotach na kogel mogel. Dolewamy stopniowo czekoladę z masłem i powoli mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy migdały i mieszamy.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C (dolny poziom).
Pieczemy ok. 35 – 40 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Czekoladę półgorzką dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy ok. 35 cm i rozsmarowujemy na nim rozpuszczoną czekoladę. Pozostawiamy na chwilę do lekkiego stwardnienia, a następnie jeszcze miękką przekładamy razem z papierem na wierzch ciasta, boki lekko dociskamy (papieru nie ściągamy).
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 20 mim i powoli ściągamy papier. Jeśli czekolada przykleja się do papieru, należy jeszcze na chwilę włożyć ciasto do lodówki.
Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i posypujemy kakaem.