Tarta z jagodami
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 40 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
Nadzienie
- 0.5 szklanki mielonych migdałów
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżeczki stopionego masła
- 400 g jagód
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło pozostało jak najdłużej zimne.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier.
W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty.
Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.