Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g cukru brązowego
- 3 szt jajka
- 0.5 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła klarowanego
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
- 30 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 szt gruszki
- 1 łyżka rumu lub aromatu
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1-2 łyżek miodu
- orzeszki do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj kaszę. Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub blenderem. W garnku rozpuść masło, włóż połamaną w kostki czekoladę. Rozpuść mieszając. Do miski wbij jajka i utrzyj je wraz z cukrem. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo: rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Mąkę wymieszaj z sodą/ proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Orzechy posiekaj. Wrzuć do ciasta. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta/ Wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w temperaturze 180 ºC przez 45 minut.
Krok 2
Polewa: Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Posyp orzeszkami.