Sernik jarmużowy z jabłkiem
Składniki
- 250 g chudego twarogu
- 250 g jogurtu pitnego waniliowego
- 150 g jarmużu
- 1 jabłko
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- stewia
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki morwy białej
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam jarmuż i duszę do miękkości. Przelewam zimną wodą i odsączam na sicie.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Na dnie piekarnika umieszczam naczynie z wodę. Piekę sernik w kąpieli wodnej.
Krok 3
Twaróg mielę 2 razy i przeciskam przez sitko.
Jabłko obieram, kroję w kostkę i wrzucam do misy malaksera. Dodaję jarmuż i zalewam jogurtem. Miksuję do uzyskania puree. Dodaję twaróg i miksuję do połączenia.
Żółtka rozkłócam z ekstraktem. Dodaję do masy sernikowej i miksuję krótko – do połączenia.
Próbuję i dosładzam stewią. Miksuję krótko do połączenia.
Krok 4
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę twarogową i wkładam do piekarnika. Piekę 35-40 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik na 15 minut. Uchylam drzwiki i pozostawiam do wystudzenia.
Chłodzę w lodówce przez noc.
Krok 5
Przed podaniem posypuję rodzynkami, morwą i cynamonem.