Dyniowy Piernik
Składniki
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g stopionego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g puree z dyni
- 50 g biała czekolada
Przygotowanie:
Krok 1
puree z dyni - wersja gotowana
drobno pokrojone kawałki dyni wkładamy do garnka, dolewamy wodę (tylko na samo dno) i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pilnujemy aby dynia się nie przypaliła, mieszamy od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy po odrobinie wody. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z łatwością rozgnieciemy ją widelcem.
Jeśli przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.
Krok 2
w misce mieszamy suche składniki - przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy
Krok 3
w mikserze ucieramy jajka z cukrem do białości po czym dodajemy puree z dyni oraz stopione masło - krótko mieszamy i dodajemy suche składniki.
całość dokładnie mieszamy około 3min
Krok 4
ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki (keksówki) i pieczemy około 50min w 180°C
Krok 5
przystroić wedle uznania, u mnie biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, orzechy włoskie i skórka pomarańczy