Czekoladowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki
CIASTO
- 4 jajka
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka kakao
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cukier waniliowy
OWOCE
- 5 truskawek
- 6 ogonków rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Krok 1
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
2. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na cztery. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w 3 cm odcinki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki brązowego cukru. Gdy cukier będzie robił się płynny, wrzucamy do niego truskawki i rabarbar. Smażymy tylko do tego czasu (u mnie około 3 minuty), aż woda odparuje, a karmel ładnie zeszkli owoce. Ważne, by owoce zachowały swój kształt.
Krok 2
3. CIASTO: Do miski wbijamy jaja, ubijamy z cukrem. Dolewamy powoli olej, a później stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę przelewamy do foremki ( u mnie silikonowa w kształcie serca), wykładamy na wierzch owoce i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :)