Sernik gotowany z galaretką
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej na ciasto
- 0.67 szklanki cukru do ciasta
- 20 dkg masła do ciasta
- 2 jajka do ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia na ciasto
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 kg seru mielonego na sernik
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru do masy serowej
- 3 jajka do masy serowej
- 25 dkg masła do masy serowej
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- ananasy w syropie
- 1 szklanka owoców np. z kompotu
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść ciasto z podanych składników.Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 25*40 cm, posypać bułką tartą.Wylepić ciastem blaszkę i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) ok.25 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków , czy jest upieczone-wbijając patyczek w ciasto.Jeśli jest suchy, to znaczy,że ciasto jest upieczone.
Krok 2
Na wystudzonym cieście ułożyć kawałki osączonego ananasa. Proszek budyniowy rozmieszać w szklance mleka. W garnku na małym ogniu roztopić masło,włożyć ser z wiadereczka i roztrzepane całe jajka wraz z cukrem. Mieszając ,zagotować.Dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszku budyniowym i ponownie zagotować. Gorącą masę serową wylać na ciasto.
Krok 3
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody,wystudzić. Gdy masa serowa wystygnie ozdobić sernik pozostałym ananasem i owocami wg.uznania.Zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki. Najlepiej jeść następnego dnia.