Kostka jarmużowo – kokosowa

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Jarmuż na słodko? Czemu nie? Ciasto na bazie tej kapusty warzywnej jest wilgotne, lekkie a do tego zdrowe! Dodatkowo połączenie go z intensywnie kokosowym nadzieniem i deserową czekoladą sprawia, że całość staje się prostym do zrobienia, przepysznym deserem, który swoim wyglądem zachwyci każdego :)
Obejrzane: 579
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 100 g jarmużu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 110 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczpyta soli

Kokosowe nadzienie

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ksylitol
  • 4 łyżeczki agaru
  • 1/3 szklanek wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polewa:
około 150-200g dobrej jakości czekolady deserowej.

Krok 2

Olej, sok z cytryny i jarmuż (bez łodyg) zblendować na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać ksylitol i żółtka. Dodać masę jarmużową i połączyć wszystko delikatnie mieszając. Mąki i proszek do pieczenia przesiać partiami do zielonej masy ostrożnie mieszając ciasto. Ciasto przelać do formy. Piec w 200’C ok 40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty.

Krok 3

Mleczko kokosowe (schłodzone), wiórki i substancje słodzącą dokładnie zmiksować mikserem, pozostawić na 15-20 minut do napęcznienia. Agar namoczyć w 1/3 szkl. wody ok 5 minut. Następnie podgrzać w garnuszku i gdy zacznie się gotować wlać strumieniem do masy kokosowej jednocześnie cały czas miksując całość. Gdy używamy żelatyny również namoczyć ją w 1/2 szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać do masy kokosowej jak przy agarze.

Krok 4

Pierwszy blat umieścić w keksówce (24x11 cm), wylać na niego masę gdy zacznie tężeć, następnie przykryć drugim blatem. Wszystko umieścić w zamrażarce na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażarki i ostrym nożem podzielić je na kostki.
Kostki oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Znów wszystko umieścić w lodówce do zastygnięcia czekolady.
Zamrożenie sprawi, że nadzienie nie będzie się wyciskać pod naporem noża, gdy trochę się odmrozi jest wystarczająco puszyste. Dodatkowo czekolada szybko zastygnie a kostki na długo zachowają kształt.
Ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×