Sernik z jabłkami
Składniki
Ciasto kruche, tortownica o średnicy 28 cm
- 1 szklanka mąki
- 8 dkg margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- 1 łyżka oleju
Masa serowo - jabłkowa
- 1 kg białego sera
- 12 dkg masła
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 0.5 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 jabłka
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 25 dkg cukru kryształu
- 5 jaj
- 3 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.
Krok 2
Masa serowa:
Masło rozpuszczany. Dodajemy cukier i mieszamy- cukier rozpuści się częściowo. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy wystudzony tłuszcz z cukrem. Łączymy dokładnie z masą serową. Jeśli nie macie blendera, to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładką do rozdrabniania. Ewentualnie można pozostać przy tradycyjnym mieleniu sera w maszynce, ale z blenderem jest szybciej i wygodniej.
Krok 4
Do masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny. Następnie wciskamy sok z połowy cytrusa. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.