Babka Kajmakowa z Sosem Toffi i Prażonymi Migdałami

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Babka kajmakowa ma cudny karmelowy kolor. Jest puszysta, niezbyt słodka i zaskakująco wilgotna, jak na tego rodzaju ciasto. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babę, ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Obejrzane: 819
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g gotowej masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 sok wyciśnięty z cytryny

Sos toffi

  • 100 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30-40 g płatków migdałowych
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto:
Masę kajmakową łączymy z masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, dodajemy kolejno żółtka oraz wlewamy sok z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy masę kajmakowo-maślaną, a potem wysypujemy obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę wypełniamy ciastem. Pieczemy ca 45 minut w temperaturze 180C.

Krok 2

Sos toffi:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem oraz ekstraktem z wanilii. Tak przygotowanym sosem smarujemy jeszcze ciepłą, upieczoną babkę.

Krok 3

Migdały:
Płatki migdałowe krótko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi posmarowane sosem ciasto.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×