Babka Kajmakowa z Sosem Toffi i Prażonymi Migdałami
Składniki
Ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 300 g gotowej masy kajmakowej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 5 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 sok wyciśnięty z cytryny
Sos toffi
- 100 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30-40 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Masę kajmakową łączymy z masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, dodajemy kolejno żółtka oraz wlewamy sok z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy masę kajmakowo-maślaną, a potem wysypujemy obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę wypełniamy ciastem. Pieczemy ca 45 minut w temperaturze 180C.
Krok 2
Sos toffi:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem oraz ekstraktem z wanilii. Tak przygotowanym sosem smarujemy jeszcze ciepłą, upieczoną babkę.
Krok 3
Migdały:
Płatki migdałowe krótko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi posmarowane sosem ciasto.