Kranzt z kremem daktylowym
Składniki
- 450 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 szklanka kremu z daktyli
- orzechy pekan
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużej miski pokruszyć drożdże i dodać ciepłe mleko, syrop z agawy oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać wszystko na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Krok 2
Po tym czasie dodaj pozostałą część mąki i wyrób elastyczne, drożdżowe ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu - na około 30 minut.
Krok 3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj go (na posypanej mąką powierzchni) na kształt prostokąta (o grubości około 6 mm).
Krok 4
Równomiernie rozsmaruj na całości krem daktylowy i posyp rozdrobnionymi orzechami.
Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij całość na pół wzdłuż długości.
Powstały dwie długie części, które zapleć razem jak warkocz.
Krok 5
Przenieść ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze w ciepłym miejscu na około 20 minut.
Krok 6
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Uwaga! Zamiast mleka sojowego można użyć krowiego. Orzechy można zamienić na inne.