Kranzt z kremem daktylowym

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Kranzt z kremem daktylowym to przepyszne, puszyste ciasto drożdżowe z cudownie słodkim nadzieniem. I ten zapach podczas pieczenia w domu... Zachwyci niejedną osobę, nawet zwolenników ciast owocowych ! Kranzt z kremem daktylowym pycha!
Obejrzane: 1248
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 450 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 szklanka kremu z daktyli
  • orzechy pekan
  • orzechy włoskie

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do dużej miski pokruszyć drożdże i dodać ciepłe mleko, syrop z agawy oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać wszystko na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie dodaj pozostałą część mąki i wyrób elastyczne, drożdżowe ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu - na około 30 minut.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj go (na posypanej mąką powierzchni) na kształt prostokąta (o grubości około 6 mm).

Krok 4

Równomiernie rozsmaruj na całości krem daktylowy i posyp rozdrobnionymi orzechami.
Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij całość na pół wzdłuż długości.
Powstały dwie długie części, które zapleć razem jak warkocz.

Krok 5

Przenieść ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze w ciepłym miejscu na około 20 minut.

Krok 6

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Uwaga! Zamiast mleka sojowego można użyć krowiego. Orzechy można zamienić na inne.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×