Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 60 g cukru pudru
- 410 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 g masła, stopionego i wystudzonego
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka i owoce
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- 80 g mąki krupczatki
- 200 g owoców np. truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cały cukier i około 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi objętość dodać pozostałe składniki: – resztę mąki, żółtka, sól i cukier waniliowy. Wyrabiać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Po tym czasie dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać przez kolejne 10 min. Dobrze wyrobione ciasto powinno odstawać od ręki i miski, (jeśli wyrabiacie je ręcznie :)).
Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki tak, aby wypełniło całą formę. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami do otrzymania kruszonki. Schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 min.
Przygotować owoce. Truskawki wymyć, osuszyć, wyszypułkować i pokroić: większe truskawki w ćwiartki, a mniejsze na połówki.
Piekarnik rozgrzać do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Na wyrośnięte ciasto rozłożyć równomiernie truskawki, a następnie posypać kruszonką. Przykryć ponownie i odstawić jeszcze na 10 min.
Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika i piec przez ok. 1h, do suchego patyczka. Upieczoną drożdżówkę studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.