Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Dodany przez: muffinezja.pl (więcej moich przepisów)

Wyjątkowo puchate i delikatne ciasto drożdżowe. Truskawki można zastąpić ulubionymi sezonowymi owocami. Smacznego!
Obejrzane: 1647
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 60 g cukru pudru
  • 410 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła, stopionego i wystudzonego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka i owoce

  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 80 g mąki krupczatki
  • 200 g owoców np. truskawek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cały cukier i około 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podwoi objętość dodać pozostałe składniki: – resztę mąki, żółtka, sól i cukier waniliowy. Wyrabiać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.

Po tym czasie dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać przez kolejne 10 min. Dobrze wyrobione ciasto powinno odstawać od ręki i miski, (jeśli wyrabiacie je ręcznie :)).

Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki tak, aby wypełniło całą formę. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami do otrzymania kruszonki. Schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 min.

Przygotować owoce. Truskawki wymyć, osuszyć, wyszypułkować i pokroić: większe truskawki w ćwiartki, a mniejsze na połówki.

Piekarnik rozgrzać do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Na wyrośnięte ciasto rozłożyć równomiernie truskawki, a następnie posypać kruszonką. Przykryć ponownie i odstawić jeszcze na 10 min.

Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika i piec przez ok. 1h, do suchego patyczka. Upieczoną drożdżówkę studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×