Tarta brzoskwiniowa
Składniki
ciasto
- jajko
- 150 g mąki
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
mus brzoskwiniowy
- 80 g brzoskwiń
- 200 ml kremówki 36%
- 5 łyżeczek żelatyny
- cukier puder
- herbatniki
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę, cukier puder, masło, jajko oraz śmietanę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek -podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy (średnica 20 cm). Dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i ułożyć na nim fasolę, groch lub kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krok 2
Mus brzoskwiniowy: żelatynę umieścić w dużej misce. Zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru pudru i połączyć. Brzoskwinie (z puszki) odsączyć z syropu, umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować. Dodać cukier puder (4 łyżki) i dobrze wymieszać. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej - zdjąć znad rondla i cały czas mieszając, wlewać cienkim strumieniem mus brzoskwiniowy. Dobrze wymieszać. Dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotowy mus przelać na wystudzony kruchy spód. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Przed podaniem udekorować posypując pokruszonymi herbatnikami.