Muffinki z borówkami amerykańskimi i cynamonową kruszonką
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 200 g maślanki
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 szt jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek
Kruszonka
- 20 g mąki
- 20 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, w drugiej maślankę z jajkiem i stopionym masłem. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj łyżką. Dodaj borówki amerykańskie i znowu wymieszaj. Warto obtoczyć borówki w mące, aby nie opadły na dno ciasta. Piecz w temp 200 st przez 20 min. Piecz w temp 200 st przez ok 20 min.