Drożdżowy wieniec

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Nie będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek. Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !
Obejrzane: 1253
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • sól
  • 42 g drożdży
  • 110 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • białko

Nadzienie

  • 100 g czekolady
  • 50 g żurawiny
  • 50 g moreli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (w tym roztopioną margarynę) ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Morele i czekoladę drobno kroimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x50 cm. Całość smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, suszonymi morelami, czekoladą i suszoną żurawiną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim ciasto - formując wieniec. Następnie ciasto nacinamy ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×