BABECZKI Z KARMELEM I ORZECHAMI
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 0.75 szklanki cukru
- 250 g masła
KREM CZEKOLADOWY
- 0.25 szklanki wody
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 100 g mleka w proszku
- 220 g cukru
- 0.25 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 0.25 łyżeczki soli morskiej
- 200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i masło posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu z lodówki ciastem wylepić foremki na babeczki. Piec około 13 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut.
Krok 2
Krem czekoladowy: Wodę i masło rozpuścić w garnku, gotować przez 5 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i kakao. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę odstawić na 10-15 minut do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć niewielką ilość do upieczonych babeczek.
Krok 3
Sos karmelowy z solą morską (można przygotować dzień wcześniej): W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać. Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 – 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga – reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, pokrojone i uprażone na patelni orzechy włoskie, wymieszać łyżką. Wystudzony karmel z orzechami wykładać na wierzch babeczek.