Makowiec piaskowy
Składniki
- 300 g mąka pszenna
- 100 g mąka ziemniaczana
- 200 g cukier
- 300 g margaryna
- 4 szt jaja
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 125 g mak mielony
- 5 aromat migdałowy
- 200 g cukru pudru
- 1 szt sok z cytryny
- 2 dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie
Przygotowanie:
Krok 1
Miksujemy jaja z cukrem na puch -masa podwaja objętość robi się jakby nadmuchana piana.
Krok 2
Rozpuszczamy margarynę i ostudzoną dodajemy do ubitych jaj .
Teraz przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .
Krok 3
Na końcu dodajemy mak i miksujemy na najmniejszych obrotach .
Dodajemy parę kropel aromatu migdałowego
Krok 4
Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .
Przekładamy ciasto , pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
Krok 5
Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy kuleczkami dmuchanymi z czekolady.