Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno
Składniki
- 2 szt pomarańcze
- 800 g Surowej dyni
- 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmielonego
- 2 szt galaretki pomarańczowe
- 1 szklanka vermutu
- 0.5 szklanki wody
- 1 szt laska cynamonu
- 2 szt gwiazdek anyżu
- 6 szt goździków
- 0.75 szklanki cukru
- 0.2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Przepis na formę tortownicy 26 cm
Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką, a następnie parzymy zalewając wrzącą wodą. Po tym zabiegu ścieramy do dyni skórkę z obu pomarańczy. Obieramy pomarańcze z pozostałej skórki i dodajemy cały miąższ do garnka. Dynię gotujemy do miękkości, a następnie jeszcze z 10 min aby płyn trochę odparował. Wyjmujemy przyprawy i miksujemy dynię blenderem na gładki mus. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i łączymy blenderem z musem. Część musu odkładamy do drugiej miski, tyle aby można było zrobić górną galaretkę, robiłam to na oko. Pozostały mus blendujemy z serkiem twarogowym. Tortownice od spody posypałam bułką tartą a na nią wylałam masę twarogową i wstawiłam na półgodziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam sernik i na wierzch wyłożyłam odłożony wcześniej mus dyniowy. Całość wstawiłam do lodówki na noc