Piernik kresowy
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 350 g miodu
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 80 g przyprawy do piernika
- 150 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 garści rodzynek
- 3 garści suszonej żurawiny
- powidła śliwkowe
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- cukrowe gwiazdki i posypki do dekoracji
- odrobina masła do wysmarowania formy
- odrobina bułki tartej do wysypania formy
Przygotowanie:
Krok 1
Cały cukier podgrzewamy na patelni tak aby się utworzył z niego niezbyt ciemny karmel. Następnie rozprowadzamy go z kilkoma łyżkami wody, dodajemy masło, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Należy jednak uważać, by masa się nie zagotowała. Masę odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie ubijamy pianę z białek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w jednej łyżce zimnej wody, pianę z białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez 60 minut. Po upieczeniu piernik odstawiamy do wystygnięcia, a następnie szczelnie owijamy go folią spożywczą i zostawiamy na minimum 4-5 dni. Oczywiście piernik ten można upiec również wcześniej, nawet dwa tygodnie przed Świętami. Dzień przed podaniem piernik odwijamy z foli i przekrawamy na 3 mniej więcej równe blaty i przekładamy je powidłami śliwkowymi. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy niż wierzch i boki piernika. Dekorujemy go według własnego pomysłu: ja w tym roku użyłam cukrowych gwiazdek i czerwonego i zielonego cukrowego maczku.