Piernik kresowy

Dodany przez: Ania_L (więcej moich przepisów)

Nie ma Bożego Narodzenia bez piernika! A ten jest idealny :)
Obejrzane: 1191
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 350 g miodu
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 3 garści rodzynek
  • 3 garści suszonej żurawiny
  • powidła śliwkowe
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • cukrowe gwiazdki i posypki do dekoracji
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cały cukier podgrzewamy na patelni tak aby się utworzył z niego niezbyt ciemny karmel. Następnie rozprowadzamy go z kilkoma łyżkami wody, dodajemy masło, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Należy jednak uważać, by masa się nie zagotowała. Masę odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie ubijamy pianę z białek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w jednej łyżce zimnej wody, pianę z białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez 60 minut. Po upieczeniu piernik odstawiamy do wystygnięcia, a następnie szczelnie owijamy go folią spożywczą i zostawiamy na minimum 4-5 dni. Oczywiście piernik ten można upiec również wcześniej, nawet dwa tygodnie przed Świętami. Dzień przed podaniem piernik odwijamy z foli i przekrawamy na 3 mniej więcej równe blaty i przekładamy je powidłami śliwkowymi. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy niż wierzch i boki piernika. Dekorujemy go według własnego pomysłu: ja w tym roku użyłam cukrowych gwiazdek i czerwonego i zielonego cukrowego maczku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×