Dyniowy „zakalec” z kremem Speculoos
Składniki
- 450 g dyni (waga samego miąższu)
- 10 g świeżego imbiru
- 200 g kremu Speculoos
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g miodu (użyłam lipowego)
- 2 duże jajka
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię tniemy na cząstki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu od razu blendujemy razem z pokrojonym w plasterki imbirem na pulpę.
Jeszcze ciepłą dynię mieszamy w misce z kremem speculoos. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, przyprawę, sodę, proszek i sól. Następnie dodajemy do masy dyniowej.
Jajka ubijamy z miodem i dodajemy do miski z przygotowanym ciastem. Następnie dorzucamy posiekaną czekoladę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w niewielkie kwadraciki.
Smacznego! :)
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)