Proteinowe brownie z batata
Składniki
- 600 g Bataty bez skóry
- 4 szt Jajka
- 40 g Kakao
- 120 g Czekoladowa odżywka proteinowa
- 1 łyżeczka Cynamon Galeo
- 2 łyżki Ksylitol
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Galeo
- 1 szklanka Maliny
- 1 opakowanie Czekolada gorzka 90%
- 4 łyżki Roztopiony olej kokosowy rafinowany
Przygotowanie:
Krok 1
Obieramy bataty, bardzo drobno kroimy i gotujemy aż będą bardzo miękkie
Krok 2
W misce mieszamy odżywkę, proszek do pieczenia, kakao, żółtka, ksylitol, cynamon i olej
Krok 3
Do suchych składników z żółtkami i olejem dodajemy ugotowane i rozgniecione bataty i całość bardzo dokładnie blendujemy
Krok 4
Po zmiksowaniu masy, ubijamy na sztywną pianę białka i dodajemy je do masy delikatnie mieszając
Krok 5
Pieczemy ciasto przez około 40 minut w 180 stopniach
Krok 6
Po wystudzeniu ciasta, w kąpieli wodnej topimy czekoladę, którą następnie wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy malinami