Babka – bogactwo smaków
Składniki
ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g miodu
- 100 g brązowego cukru
- 150 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 roztrzepane jajko
- 0.5 laski wanilii
- 0.5 szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty
lukier
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżek gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonać ciasto: miód, masło i cukier zagotować w rondlu do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Dodać sok z cytryny, napar z herbaty oraz miąższ z laski wanilii i połączyć. Mieszankę przelać do misy miksera i miksując na niskich obrotach dodawać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, śmietaną i roztrzepane jajko. Na koniec dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Formę do babki o średnicy ok. 23 cm i pojemności ok. 2l posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wypełnić ciastem (z tych proporcji masa zajęła mi ok. 1/2 formy). Piec w 160ºC przez ok. 60 minut, lub dłużej - do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w formie na co najmniej 30 minut, wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę. Całość udekorować siekanymi orzechami włoskimi. Podawać.
Smacznego! :)