Jesienne ciasto ze śliwkami i figami
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szt jajka
- 230 g masła
- 230 g cukru
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szt figi
- 500 g śliwek
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników.
Figi kroimy na plasterki, śliwki kroimy na pół i drylujemy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Na cieście układamy plasterki figi i połówki śliwek. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.