ciasto dyniowe
Składniki
- 250 g puree z dyni
- 1.5 szt mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.