Sernik z musem malinowym

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Sernik możecie upiec bez kruchego spodu – również będzie pysznie! Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i z pewnością będzie on numerem 1 w sezonie wakacyjnym. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Masa serowa zawiera skórkę z cytryny, która idealnie komponuje się ze słodkim musem.
Obejrzane: 799
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżka wody

Masa serowa, mus malinowy, dekoracja:

  • 250 g twarogu
  • 250 g sera mascarpone
  • 0.5 skórki cytryny
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 ml śmietany 30%
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 7 g żelatyny
  • 300 g śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przepis jest na małą, kwadratową blaszkę 20x20cm*:

Dekoracja:
– np. świeże maliny, listki mięty
– opcjonalnie polewa: 25 g białej czekolady, 1,5 łyżki śmietanki kremówki 30%

*jeżeli macie większą, standardową blaszkę sernik należy przygotować z podwójnej porcji

Spód:

Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli. W razie potrzeby dodać łyżkę wody, aby ciasto się skleiło.

W przypadku braku melaksera: mąkę, cukier, proszek do pieczenia siekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i wodę, zagnieść szybko. Ciasto schłodzić w lodówce 1h.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wyłożyć ciasto na spód foremki i równomiernie rozprowadzić. Po nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Mus malinowy:

250g malin rozmrozić (resztę – 150g – trzymać w zamrażarce), świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.

Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy mus zastygnie można obkroić sernik , aby odkleił się od rantu blaszki. Pokroić na porcje, udekorować malinami, listkami mięty, polać roztopioną ze śmietanką białą czekoladą. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×