Sernik z musem malinowym
Składniki
Ciasto:
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżka wody
Masa serowa, mus malinowy, dekoracja:
- 250 g twarogu
- 250 g sera mascarpone
- 0.5 skórki cytryny
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 ml śmietany 30%
- 400 g malin
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 7 g żelatyny
- 300 g śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Przepis jest na małą, kwadratową blaszkę 20x20cm*:
Dekoracja:
– np. świeże maliny, listki mięty
– opcjonalnie polewa: 25 g białej czekolady, 1,5 łyżki śmietanki kremówki 30%
*jeżeli macie większą, standardową blaszkę sernik należy przygotować z podwójnej porcji
Spód:
Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli. W razie potrzeby dodać łyżkę wody, aby ciasto się skleiło.
W przypadku braku melaksera: mąkę, cukier, proszek do pieczenia siekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i wodę, zagnieść szybko. Ciasto schłodzić w lodówce 1h.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wyłożyć ciasto na spód foremki i równomiernie rozprowadzić. Po nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Mus malinowy:
250g malin rozmrozić (resztę – 150g – trzymać w zamrażarce), świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać cukier wanilinowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.
Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy mus zastygnie można obkroić sernik , aby odkleił się od rantu blaszki. Pokroić na porcje, udekorować malinami, listkami mięty, polać roztopioną ze śmietanką białą czekoladą. Smacznego!