Karmelizowane jabłka na kruchym

Dodany przez: Ellen (więcej moich przepisów)

Najlepsze jest ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. A na drugi dzień - jeśli coś zostanie, znakomicie smakuje na drugie śniadanie czy podwieczorek przy aromatycznej herbatce.
Obejrzane: 806
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek śmietany
  • 5 ml aromatu pomarańczowego
  • 0.75 szklanki cukru białego

Kisiel jabłkowy

  • 0.5 L karmelizowanych jabłek
  • cynamon
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę.

Krok 2

Karmelizowane jabłka - (Skórka i sok z dwóch pomarańczy, 1/2 kg cukru, 2 kg kwaśnych i twardych jabłek,cynamon - opcjonalnie):

Pomarańcze dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć bezpośrednio do obszernego garnka lub dużej patelni. Wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do pomarańczy i zasypać cukrem.Gotować na wolnym ogniu, aż jabłka staną się półprzeźroczyste, a sok zacznie gęstnieć (znaczy, że odparował wystarczająco, a cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu.

Krok 3

Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie cukrem trzcinowym. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×