Karmelizowane jabłka na kruchym
Składniki
Ciasto
- 0.5 kg mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek śmietany
- 5 ml aromatu pomarańczowego
- 0.75 szklanki cukru białego
Kisiel jabłkowy
- 0.5 L karmelizowanych jabłek
- cynamon
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier utrzeć z margaryną. Dodać aromat pomarańczowy,jajka i śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę.
Krok 2
Karmelizowane jabłka - (Skórka i sok z dwóch pomarańczy, 1/2 kg cukru, 2 kg kwaśnych i twardych jabłek,cynamon - opcjonalnie):
Pomarańcze dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć bezpośrednio do obszernego garnka lub dużej patelni. Wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do pomarańczy i zasypać cukrem.Gotować na wolnym ogniu, aż jabłka staną się półprzeźroczyste, a sok zacznie gęstnieć (znaczy, że odparował wystarczająco, a cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu.
Krok 3
Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie cukrem trzcinowym. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut.