Brownie – najlepsze
Składniki
- 185 g masła
- 185 g gorzkiej czekolady
- 85 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
- 50 g białej czekolady (posiekanej na drobniejsze kawałki)
- 50 g mlecznej czekolady (posiekanej na drobniejsze kawałki)
- 3 szt jajka
- 275 g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem)
Przygotowanie:
Krok 1
Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i umieścić w misce razem z masłem. Roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać czekoladę z masłem. Przesiać mąkę z kakao do masy i ponownie, delikatnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady: białą i mleczną i krótko wymieszać. Przełożyć masę do formy i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut, do chwili, aż wierzch ciasta stanie się błyszczący, a boki zaczną odstawać od brzegów foremki. Brownie ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
Brownie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce nawet do dwóch tygodni, a w zamrażarce do miesiąca.