Leśny mech z grzybami
Składniki
Ciasto
- 670 g mrożonego szpinaku
- 1.5 szklanki cukru
- 4 szt jajka
- 1.5 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem, dodatki, dekoracja - grzybki
- 800 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g dżemu malinowego
- 250 g świeżych malin (lub mrożonych)
- 250 g świeżych jeżyn (lub mrożonych)
- 9-10 szt okrągłych biszkoptów
- 5-6 szt podłużnych biszkoptów
- 75 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 szt białko
- 3 szczypty cukier puder (można pominąć)
- 0 czerwonego barwnika w proszku - do uzyskania odpowiedniego koloru
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Im szpinak będzie bardziej rozdrobniony, tym ciasto zyska piękny, jednolity kolor.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok.1-1,5h (do suchego patyczka).
Krok 2
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części.
Krok 3
Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny (wcześniej rozmrożone na ręczniku). Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu. Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem. Tort odstawiamy do lodówki.
Krok 4
Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty. Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.
Krok 5
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Podłużne biszkopty rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków.
Białym lukrem smarujemy kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Przed podaniem tort dekorujemy grzybkami.