Biszkoptowa babka z majonezem w białej czekoladzie
Składniki
ciasto
- 5 szt jajek
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu (czubate)
polewa
- 60 ml kremówki 36%
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Formę do babki z kominkiem o średnicy 20 cm i pojemności 2,5 l posmarować masłem, odstawić. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać majonez i wmieszać delikatnie łopatką. Następnie w 3 partiach dodawać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 180°C przez ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia blaszkę z upieczoną babką wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę. Wstawić do piekarnika i dokończyć pieczenie. Gotowe ciasto studzić na kratce przez ok. 45 minut w formie. Następnie wyjąć delikatnie z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Kremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z ognia i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Całość mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ciasto. Dodatkowo babkę ozdobić białymi drażami.