Ciasto czekoladowe z masą makową
Składniki
Ciasto
- 125 g mąka pszenna
- 4 łyżki cukier
- 100 g masło
- 5 szt żółtka
- 7 szt białka
- 300 g gotowa masa makowa
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 150-200 g gorzka czekolada
Polewa
- 100 g Czekolada deserowa lub gorzka
- 2-3 łyżek wrząca woda
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Czekoladę (150-200g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3
Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Dorzucamy masę makową i całość mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy czekoladę i delikatnie dodajemy pianę z białek.
Krok 4
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 175ºC. Studzimy i smarujemy czekoladową polewą
Krok 5
Polewa:
Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Podgrzewamy mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.