Makowiec z jabłkami
Składniki
ciasto
- 4 szklanki mąki
- 5 szt żółtek
masa makowa
- 50 dkg maku
- 3 szt jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dkg cukru pudru
- 1 szklanka bakalii
- 6 szt jabłek
- 1 cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min.
Krok 2
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku.
Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie:
Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki
Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.