Tort migdałowy
Składniki
Ciasto
- 8 szt jaj wiejskich dużych
- 10 łyżek mielonych migdałów
- 4 łyżki mąka pszenna
- 8 łyżek mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżki mąka orzechowa
Masa
- 4 szt jaja
- 7-9 łyżek cukru
- 100-150 g gorzka czekolada
- 500 g masło
- do smaku ml spirytus
- do smaku ml napar z kawy do nasącznia
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem a następnie migdały i mąkę orzechową. Ciasto przekładamy do 2 dużych blach od piekarnika i po upieczeniu dzielimy na pół (blachy będące dodatkiem do piekarnika) albo pieczemy w mniejszych blaszkach i po przestudzeniu przekrawamy wzdłuż na dwie połowy otrzymując 4 blaty.Pieczemy w zależności od wybranej opcji jeśli w dużych blachach- ok 15 minut w mniejszych ok.25-30 w temp. ok. 170 stopni pod koniec w termoobiegu lub opcji góra/dół.
Krok 2
Masło ucieramy na puch . Jaja ubijamy z cukrem na parze- tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a jaja zaparzą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do utartego masła dodajemy przestudzone jaja i miksujemy. Odkładamy 1/3 masy. Do pozostałej porcji (2/3) dodajemy czekoladę oraz alkohol do smaku.
Każdy blat ciasta nasączamy delikatnie naparem z kawy (opcjonalnie z herbaty). Smarujemy najpierw cienko masą białą a następnie czekoladową.Wierzch polewamy czekoladą albo masą i zdobimy według uznania. Ja wykorzystałam do tego płatki migdałowe i posypkę cukierniczą.