Babeczki z oreo
Składniki
muffinki
- 24 szt ciastka oreo
- 1 opakowanie masła orzechowego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 175 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szt jajka
krem
- 150 g masła orzechowego
- 50 g masła
- 100 g śmietankowego serka do kanapek
- 2 łyżki mleka
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka Oreo wyjmujemy z opakowania. Połączyć po 2 szt w kolejności Oreo - masło orzechowe - Oreo - masło orzechowe.
Krok 2
Przygotować ciasto: Suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy np łyzką. Ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Krok 3
Formę do mufinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki dajemy po łyżce ciasta. przygotowane sklejone ciasta wkładamy do papilotek i zalewamy resztą ciasta, aż przykryje ciasteczka.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika zostawiamy babeczki do ostygnięcia.
Krok 5
Przygotowujemy krem. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło i masło orzechowe utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty. Dodać serek i zmiksować. Dodać cukier i 2 łyżki mleka. Miksować chwilę do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. Można posypać orzechami, wiórkami czekolady albo kawą.