Makowiec z nutą pomarańczy
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdzy
- 250 ml cieplego mleka
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 75 g masła roztopionego
- szczypta soli
Masa makowa i lukier
- 300 g maku
- 300 ml mleka
- 75 g masła
- 100 g cukru
- 100 ml likieru Cointreau
- 5 łyżek miodu
- 2 białka jaj
- 100 g suszonych rodzynek
- 100 g orzechów laskowych siekanych
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g płatkow migdałowych
- 250 g cukru pudru likieru Cointreau 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracji
- 3 łyżki likieru Cointreau
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka pomarańczowa, do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Masa makowa:
Mak przepłukać na sicie, przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, przykryć folią aluminiową i odstawić na całą noc. Następnego dnia mak dwukrotnie zmielić.
W rondlu roztopić masło, dodać mleko, cukier, miód, mak i bakalie. Krótko przesmażyć, dodać likier, skórkę pomarańczową i smażyc 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia po czym dodać ubite białka.
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, sól, dodać mąkę, żółtka i drożdże, wyrobić drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części ciasta zagnieść podsypując mąką i rozwałkować w prostokąt, rozłożyć połowę masy makowej i zwinąć ciasto w rulon, podwijając końce ciasta do środka. Przełożyć na blachę, powtórzyć z drugą częścią ciasta, posmarować białkiem, piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Lukier:
Cukier puder rozetrzeć z likierem Cointreau i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem posmarować jeszcze ciepłe ciasto, udekorować startą skórką z pomarańczy.