Makowiec z nutą pomarańczy

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Makowiec z nutą pomarańczy, pięknie pachnący, dosyć wilgotny. Obowiązkowy na święta :).
Obejrzane: 10821
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdzy
  • 250 ml cieplego mleka
  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • szczypta soli

Masa makowa i lukier

  • 300 g maku
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml likieru Cointreau
  • 5 łyżek miodu
  • 2 białka jaj
  • 100 g suszonych rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych siekanych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 g płatkow migdałowych
  • 250 g cukru pudru likieru Cointreau 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracji
  • 3 łyżki likieru Cointreau
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka pomarańczowa, do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masa makowa:
Mak przepłukać na sicie, przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, przykryć folią aluminiową i odstawić na całą noc. Następnego dnia mak dwukrotnie zmielić.
W rondlu roztopić masło, dodać mleko, cukier, miód, mak i bakalie. Krótko przesmażyć, dodać likier, skórkę pomarańczową i smażyc 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia po czym dodać ubite białka.

Krok 2

Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, sól, dodać mąkę, żółtka i drożdże, wyrobić drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części ciasta zagnieść podsypując mąką i rozwałkować w prostokąt, rozłożyć połowę masy makowej i zwinąć ciasto w rulon, podwijając końce ciasta do środka. Przełożyć na blachę, powtórzyć z drugą częścią ciasta, posmarować białkiem, piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Lukier:
Cukier puder rozetrzeć z likierem Cointreau i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem posmarować jeszcze ciepłe ciasto, udekorować startą skórką z pomarańczy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×