Ciasto z gruszkami i masłem orzechowym
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szt jajka
- 230 g masła
- 220 g cukru
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 700 g małych gruszek
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników.
Gruszki obieramy ze skórki, zachowując ogonek. Dół ścinamy na prosto, aby gruszki się nie przewracały i wydrążamy gniazdko nasienne i nasiona.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Do ciasta wkładamy gruszki. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.