Sernik kokosowy
Składniki
spód
- 100 g jasnych herbatników
- 50 g czekoladowych herbatników
- 90 g roztopionego masła
- 50 g wiórków kokosowych
masa
- 500 g twarogu
- 100 g cukru pudru
- 220 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szt jajka
- 100 ml śmietany 12% lub 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- płatki kokosa (do dekoracji)*
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: herbatniki rozdrobnić na pył przy pomocy blendera, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do suchych składników wlać roztopione masło, dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia zamykając na nim obręcz. Nadmiar papieru odciąć. Otrzymaną masą wyłożyć dno formy i częściowo boki, piec w 180°C przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Masa serowa: twaróg, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mleko kokosowe i wymieszać. Gotową masę wylać na wystudzony spód. Piec na dolnym poziomie piekarnika w 160°C przez 70 minut.
Krok 3
Wierzch: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Upieczony sernik wysunąć z piekarnika i posmarować jego wierzch śmietaną z cukrem pudrem. Piec kolejne 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Całość wstawić do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem udekorować płatkami kokosa.
Krok 4
*płatki kokosa dostępne są w sklepach, ale można wykonać je samemu, krojąc w plastry miąższ orzecha kokosowego przy pomocy obieraczki.