Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie gryczanym
Składniki
Kruchy spód
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka jaj
- 160 g masła (82% tłuszczu)
- 60 g cukru pudru
Moje nadzienie do mazurka
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g orzechy włoskie
- 100 g migdałów
- 2 suszone figi
- 2 łyżki miodu gryczanego
- kilka kwiatków ze śliwek mirabelek
Przygotowanie:
Krok 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.
Krok 2
Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito i delikatnie potrząsnąć, żeby odpadły okruszki i drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy i migdały przerzucić z powrotem na suchą patelnię, po czym polać miodem i chwilę razem podgrzać.
Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami. Przyozdobić kwiatkami mirabelek. Podać na świąteczny stół ;)